9 Haziran 2015 Salı

Ulusal Uluslararası Özgür İnsan Ödülü sonuçlanmıştır.
ULUSAL ÖZGÜR İNSAN ÖDÜLÜ ;Prof.Dr.Avşar TİMUÇİN'e verilmesi uygun görülmüştür.
ULUSLARARASI ÖZGÜR İNSAN ÖDÜLÜ;1914-15 Çanakkale savaşlarında vatanı için ölen insanlara verilmiştir.Ödül töreni 13 Haziran 2015 tarihinde Osmaniye Ahmet Şekip ERSOY salonunda yapılcaktır.

Prof. Dr. Afşar Timuçin
1939'da Manisa’nın Akhisar ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim görürken 1967'de Kanada’ya gitti. Montreal üniversitesinin felsefe bölümünden mezun oldu.
Yurda dönüşünde Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fransızca okutmanlığına başladı. Aynı üniversite de doktorasını verdi. 1992’de profesörlüğe yükseldi. İstanbul’da Kavram Yayınları'nın ve üç aylık Felsefe Dergisinin (ilk sayı Ekim-Aralık 1977) sahip ve yönetmenliğini yaptı.
Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyesi. Yazı alanında adını 1956'da Vatan gazetesinde yayınlanan "Heykel" adlı öyküsüyle duyurdu. Şiirleri ve yazıları Yelken, Ataç, Papirüs, Yeni Edebiyat, Varlık, Soyut, Yeni Ufuklar, Milliyet Sanat, Yazko Edebiyat gibi dergilerde yayınlandı.
Toplumcu dünya görüşüne bağlı, öz ve biçim bakımından bütünleşmiş bir şiir anlayışı geliştirmeye çalıştı. "Tahir ile Zühre", "Leyla ile Mecnun", "Ferhat ile Şirin", "Arzu ile Kamber", "Güllü ile Hamza" isimli halk öykülerini destan biçiminde yeniden yazarak 1969'da "Destanlar" ismiyle kitaplaştırdı. Felsefeyle ilgili kitaplarının yanısıra öykü ve deneme kitapları da yayınladı



1914-15  ÇANAKALE  SAVAŞLARI  OLAYINI  NEDEN   ULUSLARARSI  ÖZGÜR İNSAN  ÖDÜLÜNE  ADAY  GÖSTERİYORUZ

1914 -15  ÇANAKAKLE  OLAYI  NEDİR , HANGİ AÇIDAN BAKIYORUZ

Bu 2015  yılı Çanakakale  savaşları adıyla bilinen  olayın yüzüncü  yıldönümü.
1914 yılı  birinci dünya ( paylaşım) savaşının başlama yılı. Anadolu topraklarında  Çanakale’de  bu tarihte Emperyalist güçlerin kozlarını paylaşma ve  halkların adeta toplu imhası olayıdır.  Bu savaşta  en başta Anadolu halkları olmak üzere  dünyanın en uzak bölgelerinden  on binlerce hatta yüz binlerce  halk insanının  öldürülmesi ölüme sürülmesi  olayıdır.

Bu savaşta  bir yanda  İngiliz, Fransız , İtalyan  emperyal güçleri diğer tarafta Alman  ve Osmanlı emperyal güçleri  doğrudan savaşın sürdürücüleriydi. Bütün emperyal güçler  özellikle  İngilizler  başta Avusyralya ve Yeni Zellandadan olmak üzere  dünyanın pek çok yerinden halklar toplanıp getirilmişti. Kimi kaynakalara göre  bu savaşta  iki yüz elli bin insan ölmüştür. Bu abartılmışta  olsa gerçekten çok büyük  sayıdır. Bu insan sayısının çok büyük bölümü Anadolu topraklarındandır.

 1914 -15 Çanakkale savaşına şu açılardan bakmıyoruz.  1 – Bir tarafta İngiliz, Fransız, İtalyan emperyalist güçleri  vardı. 2 – Diğer tarafta Alman emperyalist güçleri vardı.  Osmanlılar devlet idaresi olarak adeta bitmiş Alman emperyalistlerinin güdümüne girmişti.
3 – Bu iki emperyal  devletler gurubunun savaşı. 4 – Bu Osmanlıların savaşı.

Bu olayı ele almamızın ana teması :
--- Emperyalist güçlerin pis çıkarları uğruna halkları  toplu imhaya sürmelerinin kınanması, bu gerçeğin bilinmesi.
--- Bu haksız ve dengesiz savaşta  ölen on binlerce ( hatta yüz binlerce ) insanın anılarının
 saygıyla anılması.
Bu savaşı  taraflardan İngiliz ve Almanlar açısından alırsan emperyalist bir savaştır. Ancak, dünyanın dört bir tarafından toplanılıp getirilen halklar açısından  bakarsak yurdunu, topraklarını savunan yurtsever bir savaştır.

1914 -15 Çanakkale savaşı  neyi neleri doğurdu ?

1 – İşgalci devletler ne kadar güçlü ve teknikte olsa  topraklarını , ülkesini , çocuklarını savunanlar  ne kadar güçsüzde olsa gereğinde işgalciyi yener. Bu anlamda  Anadolu insanının kahramanlığı ve yiğitliği yer yüzünde pek çok halka  esin kaynağı olmuştur.
2 – Bu savaştan üç yıl  gibi kısa bir süre sonra  aynı İngilizler , Fransızlar, İtalyanlar  Anadolu topraklarını işgal ettiğinde , gerek yurtsever aydın ve komutanların özelliklede  perişan halkın özveriyle savaşıldığında bu dengesiz savaşı kazanacağı sanısıyla harekete geçip zafer elde  etmesidir.
3 – İngiliz emperyalistlerinin  toplayıp getirdiği Avustralya ve Yeni Zelanda  halklarının uluslaşmasını sağlamıştır.
4 – Bu savaşta  emperyalist blokun bir amacı Anadoluyu ve İstanbulu işgal etmek olmasının yanında başka önemli bir hedefi vardı: Bu Rusya: Şöyle ki : Rusyada bir yanda Çar emperyal  diktatörlüğü diğer yanda  Lenin’in başkanlığında emek ve işçi sınıfı hareketi. Rus çarı ha devrildi ha devrilecek. Bu emperyal güçler aslında Çara yardıma gidiyordu. Eğer Çanakkale geçilseydi ve Çara yardım edilseydi , Sovyet Devrimi gene olacaktı ama belkide birkaç yıl geriye gidecekti. Bu sebeble iki yıl sonra Rusyada iktidarı ele alan Sovyet yönetimi, Çanakkalenin önemini ve bu savaşın hemen devamı olan aynı güçlere karşı savaşan Anadolu halkalarına  sılah ,para tüm olanakları vererek , ilk büykelçiliği açarak destek  olmuşlardır.

Sonuç olarak ; 1914 -15 Çanakkale savaşlarını  Uluslararası Özgür İnsan  Ödülüne aday gösterirken halkları kırdıran işgalci emperyalist güçler i ibretle kınıyor; yeryüzünün çok yerinden getirilmiş özellikle kendi topraklarını savunan  yüzbinler olarak ölen perişan edilen insanların anısına saygıyla diyoruz .
 
Uluslaraarası Özgür İnsan ödülü , 1914-15 Çanakakle savaşları zamanında, ülkesini savunmak için kanlarıyla toprağı sulayan Anadolu Mehmetciğine, ve perişan edilen askeri kadını, çocuğuğla  tüm ülke insanına  , verilmesi uygun görülmüştür.
                                             
Anadolu Halk Bilimleri ve  kültür Akademisi Yönetim kurulu  

                                                                                            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder