28 Mayıs 2013 Salı

DUYURU



 

  Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Akademisi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen

‘ 8. ÖZGÜR  FİLM FESTİVALİ ‘ finale  kalan filmler ön jüri tarafından açıklandı, ana  jüriye  sunuldu.  Hasan Özgen, Dursun Özden , Ersan Ocak tarafından oluşan jüri: belgesel ve  kısa  film dallarında  ki filmleri değerlendirip sıralamaya koyacak. 7-8-9 haziran 2013 tarihinde yapılacak olan festival proğramında,  8 haziran 2013 de Osmaniyede ki kutlamalar ve ödül töreninde sonuçlar bizzat jüri üyeleri tarafından açıklanacaktır.

 

Belgesel dalda  finale kalan filmler şunlar :

 

1 – Pyremos : Ceyhan nehri . Yönetmen Muzaffer Yüksel Kaya tarafından  yapılan bu film 32 dakika ve  bir  nehir tıpkı canlı gibi kabul edilip onun tarihi kültürel dokusu işlenmiştir.

2 – Yaşayınca  öğrendik. Bu belgesel İbrahim Zatari tarafından yönetildi. 19 dakika. Van depremi dolayısıyla oradaki yaşamın güçlüklerini  anlatır.

3—Yaşam Marangozu . Yapım- yönetim: Deniz Koçak . 52 dakika. Sarkis Çerkezyan adlı çok uzun yaşayan bir  Anadolu insanının şahsında  Türkiye  insanının çektiği sıkıntılar ve sol hareketlerin sıkıntısını anlatır.

4 – Limonlu Kahve. Yönetmen Medet Dilek  in bir zorlu çalışması. Ötekileştirilmiş dışlanmış kadınları işlemiş, Pekte  konuşturulamayan , dünyanın en eski işlerine zorlanmış kadınların duygularını açtırmıştır çalışmasında. 60 dakika. 

5 – Havra Sokak. Belgesel, 26 dakika. Yönetmen Eray Öksüz. Çanakkale de bir zamanlar yaşayan şimdilerde terkedilmiş  Yahudi  mahallelerinin durumu ve  onların Çanakkale  ekonomi ve kültürüne katkılarını anlatır.

6—Üç bin yıllık göç. Muzaffer Yüksel Kaya . Çukurova da ki  tarihi gözlerimizin önüne serer, bizi zaman tünelinde gezdirir. 31 dakikalık bir belgesel.

7- Bir Yudum Nefes:  Çok üreten ,adeta nerede bir haksızlık var onu belgeleyen, nerde bir güzellik var  onu yakalayan çalışkan bir Yönetmen Hakan Tosun tarafından yapılmış bir çalışma. 26 dakika

8 – Dönüşüm . Filmin Yapımcısı  Bedirhan Sakcı. Kentsel dönüşüm adı altında ki aynı zamanada  tahribatı bilimsel ve canlı olarak anlatan bir belgesel. 62 dakika.

9- Büyük Anadolu Yürüyüşü. Yönetmen Hakan Tosun. Hes’ler  adı altında  çevre ve doğa  tahribatını  işlemişler. 55. dakika.

10 – Kırmıtlının Çapkınları. Dev Belgesel yapım. Yönetmen Nurten Şalıkara. Ali Murtaza  Doğan ın usanma bilmez çabalarıyla  oluşturulan Kırmıtlı Kuş Cennetini, doğanın ve kuşların mucizeleri anlatılır bu belgeselde.

 

Kısa  film dalında  finale kalan filmler :

1 – Renklerin içinden . Yönetmen : Fatih Büyüksarı. 14 dakika. Çalışma ve çabanın gücünü anlatır.

2—Çivi . Yönetmen Deniz Soydan Dalgıç. 1 ( bir)dakika  46 ( kırk altı ) saniyelik ve hiçbir konuşma olmadan , en güncel ve önemli aktüel bir konuyu işleme ustalığını işlemiştir  bu filmde.

3 – Vantilatograf: Yönetmen Yasin Ilgaz Irmak  ın bir filmi. 2 dakika  34 saniyedir.

4 – Kasabada . Yönetmen İbrahim Boysal  ın bir çalışması. İyisine kötüsüne yaşayan çok kültürel değeri bir filme  sıkıştırmış ve işleme becerisini göstermiştir. 30 dakikadır.

5—Tüket : En sonunda  da  kendini. Yasin Ilgaz Irmak   yönetmiş bu filmi. Çılgınca tüketmek çağımızın hastalığıdır. Bir dakika 17 saniyedir bu  filmde.

                                                    Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Akademisi

                                                    8. Özgür film festivali, Ön Jüri  açıklamaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder